amature desi

browse around these guys spankbang mompov

Dojo strictly rules

Η σωστή εθιμοτυπία του Ντότζο

Αυστηροί κανόνες της σχολής μας.

ΤΟ ΝΤΟΤΖΟ (DOJO): Μια Πνευματική Όαση

Κατά την πρώτη είσοδο σε παραδοσιακό ντότζο πολεμικών τεχνών, οι δυτικοί είναι συχνά αμήχανοι και νιώθουν άβολα με τις άγνωστες σε αυτούς υποκλίσεις καθώς και άλλους τρόπους διατήρησης του πρωτοκόλλου. Ίσως αυτά να ακούγονται υπερβολικά, ακόμη και ανούσια. Παρόλα ταύτα, το πρωτόκολλο έχει βαθιές ρίζες και συνδέεται με την προσωπική ασφάλεια και το γενικό καλό. Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη από κοινωνικούς τρόπους και έθιμα που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ενώ παράλληλα μικραίνουν τις πιθανότητες για παρεξηγήσεις. Αυτό είναι πιο σημαντικό σε μία κοινωνία πολεμιστών όπου η βία υπαγορεύεται μέσα από έναν αυστηρό κώδικα τιμής καθώς και από μία αυστηρή κοινωνική δομή. Το πρωτόκολλο είναι ο παράγοντας ελέγχου και στις φεουδαρχικές κοινωνίες ήταν συχνά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Όταν εισέρχεστε μέσα σ’ ένα ντότζο μπαίνετε μέσα σ’ ένα διαφορετικό κόσμο, έναν πολεμικό κόσμο. Μπορεί να είναι ένας χώρος σεβασμού και φιλικότητας ή μπορεί να είναι ένας χώρος παράνοιας και δυσπιστίας. Στο ματ του ΑΙΚΙDΟ μας επιτίθενται και επιτιθέμεθα, προσπαθώντας να αναπτύξουμε την ικανότητα του να αντιδρούμε ενστικτωδώς. Είναι η υπονοούμενη ροή του πρωτοκόλλου και οι κοινωνικοί τρόποι οι οποίοι μας επιτρέπουν να προπονούμεθα με ασφάλεια και πειθαρχία αλλάζοντας την κατεύθυνση των επιθετικών μας αντιδράσεων αναπτύσσοντας συμπόνια και σεβασμό.

Το ΑΙΚΙDΟ δεν είναι σπορ. Είναι ένας κλάδος, μια εκπαιδευτική διαδικασία για το νου, το σώμα και το πνεύμα. Η φυσική τεχνική δεν αποτελεί το αληθινό αντικείμενο της προπόνησης. Είναι απλώς ένα εργαλείο για προσωπική διύλιση και πνευματική ανάπτυξη.

Το ντότζο του ΑΙΚΙDΟ δεν είναι γυμναστήριο για τους μεγάλους ούτε παιγνιδότοπος για τους μικρούς . Είναι ο χώρος όπου διδάσκονται οι αρχές του Ο’SENSEI Morihei Ueshiba. Δεν αποτελεί χώρο για την επίδειξη εγωισμού αλλά για μια προώθηση και κάθαρση σώματος νου και πνεύματος. Η σωστή συμπεριφορά, του σεβασμού, της ειλικρίνειας και μετριοφροσύνης, καθώς και η σωστή ατμόσφαιρα, είναι προϋποθέσεις για τη διαδικασία εκπαίδευσης και αφού το ΑΙΚΙDΟ είναι μια πολεμική τέχνη, είναι βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια κάθε ατόμου.

Οι ακόλουθοι κανόνες είναι απαραίτητοι για την συντήρηση αυτής της ατμόσφαιρας καθώς και ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευσή σας στο AIKIDO.

Οι κανόνες του ΝΤΟΤΖΟ (DOJO)

Το ντότζο αυτό λειτουργεί ακολουθώντας αυστηρά τους παραδοσιακούς κανόνες της σωστής λειτουργίας.

Το πνεύμα έρχεται κατευθείαν απ’ τον ιδρυτή του ΑΙΚΙDΟ και είναι ο χώρος ανάπτυξης της διδασκαλίας του. Είναι υπευθυνότητα του κάθε μαθητή να τιμά και να ακολουθεί πιστά αυτήν τη διδασκαλία. Ο κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος στο να συνεισφέρει για τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας γεμάτης αρμονία και σεβασμό. ~ Ο καθαρισμός είναι μια ενεργή δραστηριότητα εκδηλώνοντας ευγνωμοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος στο να βοηθά για τον καθαρισμό του ντότζο καθώς επίσης για τον καθαρισμό του μυαλού και της καρδιάς του.

Το ντότζο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλους λόγους εκτός από τα καθιερωμένα μαθήματα. ή άλλες δραστηριότητες εγκεκριμένες από τον Sensei. Παραμένει στην απόφαση του Sensei εάν θα επιλέξει να διδάξει.

Μην επικρίνετε άλλες πολεμικές τέχνες ,ή άλλους δασκάλους πολεμικων τεχνών..Ενας σωστός Αικιντόκα σέβεται ολες τις πολεμικές τέχνες και δασκάλους.Επίσης δεν συγκρίνουμε άλλες τεχνικέ οι συμπεριφορές σχολών με την δική μας σχολή..Η καθε τεχνική ξεχωριστά και σχολή ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και εθιποτυπία..

Οι τεχνικές δεν αγοράζονται(Οι εκπαιδευτές και ο δάσκαλος δεν πληρώνονται(είναι άμισθοι). Η μηνιαία συνδρομή συνεισφέρει στην ύπαρξη απλός ενός χώρου προπόνησης,κάτι σαν ενοίκιο χώρου και για να καλυπτονται τα εξοδα συντήρησης του χώρου π.χ ρεύμα ,νερό,πατώματα και πολλά άλλα

   • Δεν περιμενουμε απο τον δασκαλο να ζητησει την συνδρομη(ενοίκιο χώρου) ,αυτο ειναι ασεβεια προς τον δασκαλο. Οι μαθητές υποχρεούνται να σέβονται τον ιδρυτή και τη διδασκαλία του όπως αυτή διεξάγεται από τον Sensei.

Επίσης, οι μαθητές υποχρεούνται να σέβονται το ντότζο, τα μέσα εκπαίδευσης, τους εαυτούς τους καθώς και τους συμμαθητές τους.

     • Κανόνες επανεξέτασης:
     • 1.Όταν ένας μαθητής απουσιάζει πέραν των 4 μηνών απο τα μαθήματα ,για να συνεχίσει με την ζώνη που κατέχει θα επανεξετάζεται υποχρεωτικά.
     • 2.Αφου γίνει επανεξέταση θα συνεχίσει κανονικά απο την ζώνη που κατέχει,μόνο όταν στην εξέταση ο μαθητής εκτελέσει σωστά τα μαθήματα που έκανε μέχρι την ζώνη του.
     • Από την στιγμή,που ο μαθητής,δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τα μαθήματα μέχρι την ζώνη που έχει,τότε διάτηρει την ζώνη του,όμως θα επιστρέψει πίσω σε προηγούμενα μαθήματα για να καλύψη τα κενά που έχει,για όσο καιρό χρειαστεί.
  • 3.Οι εξετάσεις γίνονται βάση μαθημάτων που καλύπτει ο μαθητής τον μήνα.π.χ Ένας μαθητης που έρχεται τρείς φορές την εβδομάδα δίχως να αποσιαζει ούτε ενα μάθημα ,δικαιούται να καθήσει εξέταση τρείς φορές το χρόνο.ένας που έρχεται δύο φορές την εβδομάδα δικαιούται δύο φορές τον χρόνο ,ενώ κάποιος που έρχεται λιγότερο και απο δύο φορές την εβδομάδα δεν δικαιούται καθόλου να καθήση εξέταση ζώνης.Απο την μία ζώνη μέχρι την επόμενη πρέπει να καλύψει περίπου 45-50 μαθήματα.Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία .Οι ανήλικοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά διότι εχουν περισσότερο χρονο μπροστά τους για να τα μάθουν καλυτερα, απο εναν ενήλικα..
  • Να υποκλίνεστε όταν εισέρχεστε ή αποχωρείτε από το ντότζο.
  • Να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν εισέρθετε στο ματ (πριν πάτε στα αποδυτήρια) ή για να παρακολουθήσετε.
  • Να πλένετε τα πόδια σας πριν εισέρθετε στο ματ.
  • Να υποκλίνεστε όταν εισέρχεστε ή αποχωρείτε από το ματ προς την κατεύθυνση της φωτογραφίας του ιδρυτή.
  • Να σέβεστε τον εξοπλισμό της εκπαίδευσης.
  • Η στολή (Gi) πρέπει να είναι πάντα καθαρή και δίχως τρύπες ή ξηλώματα.
  • Τα δε όπλα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και στη σωστή θέση όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ξένη στολή ή όπλα για να προπονηθείτε.
  • Πάντοτε πριν την έναρξη της προπόνησης θα πρέπει να κάνετε “ζέσταμα”.
  • Κατόπιν θα πρέπει να κάθεστε κατά σειρά βαθμού και σε σιωπηλή αυτοσυγκέντρωση.
  • Τα λίγα αυτά λεπτά πριν την έναρξη πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να χαλαρώσετε αποδεσμεύοντας το μυαλό σας από τα προβλήματα της ημέρας καθώς και για να ετοιμάζεστε για την εκπαίδευση.
  • Η εκπαίδευση ξεκινά και τελειώνει με μία επίσημη τελετουργία.
  • Είναι σημαντικό να είστε στην ώρα σας προκειμένου να λάβετε μέρος στην τελετουργία αυτή. Σε περίπτωση που αργήσετε θα πρέπει να περιμένετε καθισμένοι επίσημα στην είσοδο του ματ, μέχρι ο Sensei να σας δώσει την άδεια να συμμετέχετε στο μάθημα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υποκλιθείτε επίσημα από καθιστή θέση. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνονται δίχως να παρενοχλείτε το μάθημα.
  • Ο σωστός τρόπος να κάθεστε στο ματ είναι η στάση seiza. Σε περίπτωση τραυματισμού, μπορείτε επίσης να κάθεστε οκλαδόν, αλλά σε καμία περίπτωση με τα πόδια τεντωμένα και ποτέ στηριζόμενοι σε τοίχους ή άλλα αντικείμενα. Απαιτείται να είστε πάντα σε εγρήγορση.
  • Μην αποχωρείτε από το ματ κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκτός εάν υπάρχει τραυματισμός ή συμπτώματα αρρώστιας. Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση γίνετε μετά τη συγκατάθεση του Sensei. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος καθώς και κατά τη διάρκεια επίδειξης τεχνικής από τον Sensei θα πρέπει να κάθεστε ήσυχα σε στάση seiza.
  • Κατόπιν της επίδειξης πρέπει να υποκλίνεστε προς τον Sensei και προς το συνεκπαιδευόμενο και μετά να αρχίζετε την πρακτική εξάσκηση.
  • Μόλις δίνεται σήμα για παύση της άσκησης θα πρέπει να σταματάτε αμέσως. Υποκλιθείτε προς το συνεκπαιδευόμενό σας και γρήγορα συνταχθείτε σε ευθεία γραμμή με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους.
  • Να μην περιφέρεστε άσκοπα στο ματ. Στο ματ πρέπει ή να κάνετε “ζέσταμα”, ή να παρακολουθείτε επίδειξη, ή να γίνεται τελετουργία, ή να προπονείσθε ή να κάθεστε σιωπηλά σε αναμονή (seiza) της σειράς σας.
  • Εάν πρέπει να κάνετε ερώτηση προς τον Sensei, τότε πηγαίνετε προς αυτόν. Μην τον καλείτε να έρθει προς εσάς. Υποκλιθείτε με σεβασμό και αναμένετε μέχρι να επιδοκιμάσει την κίνησή σας.
  • Όταν λαμβάνετε προσωπική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια μαθήματος, καθίστε seiza και παρακολουθήστε απερίσπαστα. Μόλις τελειώσει, υποκλιθείτε επίσημα προς τον Sensei. Όταν καθοδηγεί κάποιον άλλο μπορείτε να σταματήσετε την προπόνησή σας προκειμένου να παρακολουθήσετε. Καθίστε επίσημα και υποκλιθείτε μόλις τελειώσει.
  • Να μην κάνετε άλλη άσκηση εκτός από αυτήν που διδάσκει ο Sensei.
  • Να σέβεστε αυτούς που έχουν περισσότερη εμπειρία.
  • Μην λογοφέρετε για οποιαδήποτε τεχνική. Σκοπός της παρουσίας σας είναι η εκπαίδευσή σας. Μην επιχειρείτε να επιβάλετε τις απόψεις σας.
  • Εάν γνωρίζετε την κίνηση που διδάσκεται και ο συνεκπαιδευόμενός σας δεν την γνωρίζει, τότε μπορείτε να “οδηγήσετε” την άσκηση. Εάν δεν είστε σε επίπεδο yudan-sha μην επιχειρείτε να διορθώσετε ή να δώσετε οδηγίες στον συνεκπαιδευόμενό σας.
  • Οι ομιλίες, όντας στο ματ J θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Το ΑΙΚΙDΟ στηρίζεται στην πείρα. Ο χώρος του ματ πριν και μετά από το μάθημα δεν είναι χώρος για κοινωνικές επαφές, αλλά για προπόνηση. Υπάρχουν άλλοι χώροι στο ντότζο που αρμόζουν για κοινωνικότητα.
  • Το ματ πρέπει να σκουπίζεται πριν το μάθημα της κάθε ημέρας καθώς και μετά από αυτό. Είναι ευθύνη όλων να διατηρείται το ντότζο καθαρό. Απαγορεύεται να αφήνετε αντικείμενα (όπως φόρμες, όπλα, πετσέτες, κλπ.) στο ντότζο.
  • Απαγορεύεται το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα, το μάσημα τσίχλας πάνω στο ματ όλες τις ώρες. Απαγορεύονται τα ανωτέρω σε όλο το ντότζο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Απαγορεύονται τα πάσης φύσεως κοσμήματα στο σώμα του εκπαιδευόμενου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Απαγορεύεται να πίνετε αλκοολούχα ποτά φορώντας την στολή σας.

.Εάν η εθιμοτυπία του dojo δεν τηρείται, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Sensei να διώξει οποιοδήποτε προσβλητικό μέλος.
.Θυμηθείτε ότι τοAIKIDO αρχίζει και τελειώνει με ευγένεια και σεβασμό ο ένας για τον άλλον ανά πάσα στιγμή, μέσα και έξω από το Dojo..
Μαριος Κωνσταντινου (Sensei)5th Dan

 

sexix.co